-
22
sepPesticidi – koliko nam je zatrovana trpeza?
Pesticidi (sredstva za zaštitu bilja) su proizvodi hemijskog ili biološkog porijekla namijenjeni zaštiti biljaka od raznih bolest, korova, štetnika i dr. Uglavnom svi pesticidi svrstani…
Mult1l@b3gl3n no responses -
02
sepPčela – „automatizovano“ postrojenje za med
Apis Mellifica su cijenjene „gospođice“ koje „(ne)tehnološkim dostignućima“ stvaraju slatku, viskoznu i tekuću masu. Sirovina je nektar cvijeta, izlučevine biljaka i kukaca te polen -…
Mult1l@b3gl3n no responses -
26
decVažnost dezinfekcije u prehrambenoj industriji
Prerada hrane predstavlja širok spektar, koji obuhvata postupke od primarne obrade namirnice do složenijih i vrlo osjetljivih područja pripreme gotovih i polugotovih jela. Razvoj proizvoda…
Mult1l@b3gl3n no responses -
16
novListeria monocytogenes i njeno prisustvo u hrani
Listeria monocytogenes je široko rasprostranjen i relativno otporan mikroorganizam u prirodi. Izolovana je iz različitih uslova sredine (zemljište, voda, razne vrste namirnica biljnog i animalnog…
Mult1l@b3gl3n no responses -
16
nov16. oktobar – Svjetski dan hrane
16 oktobar, Svjetski dan hrane, obilježava se još od 1945. godine kada je utemeljena Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda. Ova se organizacija bori…
Mult1l@b3gl3n no responses -
16
novPosjeta osoblja Instituta za akreditiranje najmodernijem laboratoriju u BiH!
Dana 27.09.2018. godine u prostorijama Veterinarskog laboratorija “MULTI LAB” doo Tuzla, upriličena je posjeta od strane osoblja Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine. “Posjeta je…
Mult1l@b3gl3n no responses -
29
sepSanitarne mjere u vremenu globalizacije svjetskog tržišta hrane?
Globalizacija svjetskog tržišta hrane sa sobom donosi niz prednosti, poput diverzifikacije ishrane i raznolikosti ponude, međutim, prirodno je da dolazi do povećanog rizika kada je…
Mult1l@b3gl3n no responses -
19
sepSačuvajte ugled vašeg posla!
Na našim prostorima, u ugostiteljskim objektima, često nailazimo na probleme povezane sa infestacijom insekata. Samim tim nailazimo na nezadovoljstvo i negativne komentare od strane gostiju…
Mult1l@b3gl3n no responses -
27
avgSalmonellae i najčešći izvori zaraze!
Salmonellae su Gram-negativne štapićaste, fakultativno anaerobne bakterije. Rastu dobro na jednostavnim hranljivim podlogama. Optimalna temperatura za njihov rast iznosi 35°C. Predstavljaju veoma važne patogene mikroorganizme…
Mult1l@b3gl3n no responses