-
13
janMjesec podizanja svijesti o hitnoj potrebi za “One Health” konceptom
Januar je mjesec podizanja svijesti o hitnoj potrebi za“One Health” konceptom. Koncept jednog zdravlja postoji vijekovima. Ali čak i danas, studije u oblastima nauke o ljudima,…
Mult1l@b3gl3n no responses -
20
dec„Deklarisanje proizvoda“ –obaveza prema propisu i potrošaču
Oznaka odnosno deklaracija hrane, informacija predstavljena na prehrambenom proizvodu, jedno je od najvažnijih i izravnih sredstava saoštavanja informacija potrošaču. Međunarodno prihvaćena definicija oznake za hranu…
Mult1l@b3gl3n no responses -
07
decRANA DETEKCIJA GRAVIDNOSTI PREŽIVARA
Preciznoi pravovremeno otkrivanje gravidnosti kod mliječnih krava, ovaca i koza je bitna komponenta današnjih programa upravljanja reprodukcijom. Veterinari i farmeri koriste rano otkrivanje nesteonih (otvorenih)…
Mult1l@b3gl3n no responses -
30
novSenzorna procjena kao dio kontrole kvalitete
Senzorna kvaliteta hrane i pića važan je aspekt ukupne kvalitete. Senzorna ocjena hrane osigurava da znamo u kojoj mjeri proizvodi ispunjavaju specifikacije kvalitete i očekivanja…
Mult1l@b3gl3n no responses -
24
novANTIMIKROBNA OTPORNOST, GLOBALNA I MULTISEKTORSKA BRIGA
Antimikrobni agensi su lijekovi koji se posebno koristeza liječenje infekcija uzrokovanih bakterijama. Neophodni su zazdravlje ljudi iživotinja, ali posljednjih godina neke bakterije su pokazale potpunu…
Mult1l@b3gl3n no responses -
16
novMasti – izvor naše energije
Danas u planeru potrošača je i njegova svakodnevna ishrana i za isto mu je nužno pružiti sve informacije o hrani koju konzumira. Između ostalih, informacije…
Mult1l@b3gl3n no responses -
10
novŠTA JE BRUCELOZA ?
Do širenja na ljude najčešće dolazi konzumiranjem sirovog mlijeka od zaraženih životinja. Uzrokuje tešku iscrpljujuću bolest kod ljudi. Veterinari, farmeri i radnici u klaonicama podložni…
Mult1l@b3gl3n no responses -
03
novEnterobakterije – ima li ih na mojim radnim površinama?
Jedan od kriterija za kontrolu da li je naš način čišćenja dovoljno dobar i efikasan jeste kontrola postojanja Enterobakterija na našim radnim površinama. Kao subjekti…
Mult1l@b3gl3n no responses -
27
oktMangan u vodi – malo je puno ili dovoljno?
Mangan (Mn) je element koji se nalazi u zraku, hrani, tlu, prehrambenim proizvodima i vodi za piće. To je mineral koji se prirodno nalazi u…
Mult1l@b3gl3n no responses -
20
oktProteini – daju hrani vrijednost, a tijelo grade
Savremeni čovjek planira svoju ishranu i za realizaciju plana mu trebaju informacije. Informacije o hranjivim vrijednostima hrane koja je plasirana potrošaču daje subjekt koji tu…
Mult1l@b3gl3n no responses