+387 61 557 214 +387 35 215 444 +387 35 215 445 info@multilab.ba Plane bb, 75000 Tuzla Bosna i Hercegovina

Novosti iz Multi Lab

Our Latest Blog Posts
  • Što znači izraz hladni lanac? 01
    apr

    Što znači izraz hladni lanac?

    Rastom potražnje i povećanjem prodaje prehrambenih proizvoda pred proizvođače se postavljaju sve kompleksniji zadaci. Cilj je u što kraćem vremenu isporučiti prehrambene proizvode i time…

    Mult1l@b3gl3n no responses
  • SVJETSKI DAN VODA 22
    mar

    SVJETSKI DAN VODA

    Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta s ciljem podizanja svijesti javnosti i usmjeravanje globalne pažnje na značaj i važnost vode, te promociju…

    Mult1l@b3gl3n no responses
  • Antibiotici 17
    mar

    Antibiotici

    U današnje vrijeme, prilikom uzgoja životinja namjenjenih za prehranu ljudi, sve je veća primjena antibiotka koja utiče na prisutnost rezidua u hrani. Desetljećma se broj…

    amra.selimovic no responses
  • IAK – Infektivna anemija kopitara 09
    mar

    IAK – Infektivna anemija kopitara

    Uprkos zavidnoj snazi konja, oni su baš kao i druge životinje, podložni mnogim bolestima koje ih mogu dovesti do smrti. Da bi se to spriječilo,…

    Mult1l@b3gl3n no responses
  • Solite li? 25
    feb

    Solite li?

    Sol (NaCL – natriji hlorid) je, u umjerenim količinama, neophodna i značajna za ljudsko zdravlje jer ima važnu ulogu u biohemijskim procesima u organizmu. Natrij…

    Mult1l@b3gl3n no responses
  • Vlakna – nevidljivi čuvari vašeg zdravlja 15
    feb

    Vlakna – nevidljivi čuvari vašeg zdravlja

    Šta su vlakna? Prehrambena ili dijetalna vlakna su poznata kao gruba hrana ili masnoća, te uključuju dijelove biljne hrane koje vaše tijelo ne može pravilno…

    Mult1l@b3gl3n no responses
  • KAMPILOBAKTER „ ROŠTILJSKA BAKTERIJA“ 08
    feb

    KAMPILOBAKTER „ ROŠTILJSKA BAKTERIJA“

    Kampilobakter je nazvan " roštilj bakterija", ali ne postoji poseban odnos između ove bakterije i roštilja. Problemi nastaju na roštilju jer su ljudi u iskušenju…

    Mult1l@b3gl3n no responses
  • Ugljikohidrati – slatko, slađe, najslađe 03
    feb

    Ugljikohidrati – slatko, slađe, najslađe

    Savremeni čovjek planira svoju ishranu i za realizaciju plana mu trebaju informacije. Informacije o hranjivim vrijednostima hrane koja je plasirana potrošaču daje subjekt koji tu…

    Mult1l@b3gl3n no responses
  • TRIHINELOZA!? 26
    jan

    TRIHINELOZA!?

    Trihineloza je infekcija Trichinellom spiralis ili srodnim vrstama Trichinelle (Trihinela). Ozbiljna je zoonoza (bolest životinja koja može zaraziti ljude), uzrokovana parazitskim nematodama (okrugli crvi) iz…

    Mult1l@b3gl3n no responses
  • Zrak kao medij širenja uzročnika kvarenja hrane 20
    jan

    Zrak kao medij širenja uzročnika kvarenja hrane

    Atmosfera kao stanište predstavlja izrazito neprijateljski okoliš za mikroorganizme zbog visokog svjetlosnog zračenja, velike razlike u temperaturi te niske koncentracije organske tvari i relativne vlažnosti.…

    Mult1l@b3gl3n no responses
1 2 3 4 5 6 7