-
16
junMeđulaboratorijska ispitivanja, svrha i značaj ?
Primarni cilj međulaboratorijskih uporednih ispitivanja je da laboratorijama pruži podršku u postupku unapređenja kvaliteta njihovih rezultata. Međulaboratorijsko ispitivanje se provodi u svrhu određivanja preciznosti metode…
Mult1l@b3gl3n no responses -
07
junI ove godine podižemo svijest i obilježavamo 07. juni kao Svjetski dan sigurnosti hrane uz slogan „Sigurnija hrana, bolje zdravlje“.
Iako su za sigurnost hrane, sukladno Zakonu o hrani, primarno odgovorni subjekti u poslovanju s hranom, mjerodavne institucije i potrošači također imaju veoma značajnu ulogu…
amra.selimovic no responses -
20
majPatvoren ?! …med, pčela ili proizvođač ?
Upoznajmo se sa medom i njegovim kvalitetom Ugljikohidrati su glavni sastojak meda i najzastupljeniji su fruktoza i glukoza. Ukupno čine i do 95 % suhe tvari.…
Mult1l@b3gl3n no responses -
16
majSULFONAMIDI I KINOLONI U NAMIRNICAMA ANIMALNOG PORIJEKLA ?!
Jedna od najznačajnijih prijetnji modernoj medicini je razvoj rezistencije na antibiotike iako se zna da se u ljudskoj medicini koristi mnogo antibiotika. U novije se…
Mult1l@b3gl3n no responses -
06
majTAMNA STRANA PRŽENE HRANE – AKRILAMID?
Šta je to AKRILAMID ? Akrilamid je hemijski spoj koji se pri povišenim temperaturama može formirati u hrani bogatoj škrobom. Nastaje iz njenih prirodnih sastojaka…
Mult1l@b3gl3n no responses -
28
aprZelena salata – ukusna i za bakterije?!
Potrošači često ne znaju da im u restoranu poslužuju salatu koja je prethodno bila zapakovana u vrećice. Čak i najbolji restorani obično poslužuju pakirane salate.…
Mult1l@b3gl3n no responses -
14
aprSalmonella
Pravilna termička obrada svih prehrambenih sirovina/namirnica ključan je korak u prevenciji salmoneloza. Šta je sa hranom koja se termički ne tretira prije konzumacije? Ukoliko sirovina…
Mult1l@b3gl3n no responses -
01
aprŠto znači izraz hladni lanac?
Rastom potražnje i povećanjem prodaje prehrambenih proizvoda pred proizvođače se postavljaju sve kompleksniji zadaci. Cilj je u što kraćem vremenu isporučiti prehrambene proizvode i time…
Mult1l@b3gl3n no responses -
22
marSVJETSKI DAN VODA
Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta s ciljem podizanja svijesti javnosti i usmjeravanje globalne pažnje na značaj i važnost vode, te promociju…
Mult1l@b3gl3n no responses -
17
marAntibiotici
U današnje vrijeme, prilikom uzgoja životinja namjenjenih za prehranu ljudi, sve je veća primjena antibiotka koja utiče na prisutnost rezidua u hrani. Desetljećma se broj…
amra.selimovic no responses