+387 61 557 214 +387 35 215 444 +387 35 215 445 info@multilab.ba Plane bb, 75000 Tuzla Bosna i Hercegovina

Novosti iz Multi Lab

Our Latest Blog Posts
  • Međulaboratorijska ispitivanja, svrha i značaj ? 16
    jun

    Međulaboratorijska ispitivanja, svrha i značaj ?

    Primarni cilj međulaboratorijskih uporednih ispitivanja je da laboratorijama pruži podršku u postupku unapređenja kvaliteta njihovih rezultata. Međulaboratorijsko ispitivanje se provodi u svrhu određivanja preciznosti metode…

    Mult1l@b3gl3n no responses
  • I ove godine podižemo svijest i obilježavamo 07. juni kao Svjetski dan sigurnosti hrane uz slogan „Sigurnija hrana, bolje zdravlje“. 07
    jun

    I ove godine podižemo svijest i obilježavamo 07. juni kao Svjetski dan sigurnosti hrane uz slogan „Sigurnija hrana, bolje zdravlje“.

    Iako su za sigurnost hrane, sukladno Zakonu o hrani, primarno odgovorni subjekti u poslovanju s hranom, mjerodavne institucije i potrošači također imaju veoma značajnu ulogu…

    amra.selimovic no responses
  • Patvoren ?! …med, pčela ili proizvođač ? 20
    maj

    Patvoren ?! …med, pčela ili proizvođač ?

    Upoznajmo se sa medom i njegovim kvalitetom Ugljikohidrati su glavni sastojak meda i najzastupljeniji su fruktoza i glukoza. Ukupno čine i do 95 % suhe tvari.…

    Mult1l@b3gl3n no responses
  • SULFONAMIDI I KINOLONI U NAMIRNICAMA ANIMALNOG PORIJEKLA ?! 16
    maj

    SULFONAMIDI I KINOLONI U NAMIRNICAMA ANIMALNOG PORIJEKLA ?!

    Jedna od najznačajnijih prijetnji modernoj medicini je razvoj rezistencije na antibiotike iako se zna da se u ljudskoj medicini koristi mnogo antibiotika. U novije se…

    Mult1l@b3gl3n no responses
  • TAMNA STRANA PRŽENE HRANE – AKRILAMID? 06
    maj

    TAMNA STRANA PRŽENE HRANE – AKRILAMID?

    Šta je to AKRILAMID ? Akrilamid je hemijski spoj koji se pri povišenim temperaturama može formirati u hrani bogatoj škrobom. Nastaje iz njenih prirodnih sastojaka…

    Mult1l@b3gl3n no responses
  • Zelena salata – ukusna i za bakterije?! 28
    apr

    Zelena salata – ukusna i za bakterije?!

    Potrošači često ne znaju da im u restoranu poslužuju salatu koja je prethodno bila zapakovana u vrećice. Čak i najbolji restorani obično poslužuju pakirane salate.…

    Mult1l@b3gl3n no responses
  • Salmonella 14
    apr

    Salmonella

    Pravilna termička obrada svih prehrambenih sirovina/namirnica ključan je korak u prevenciji salmoneloza. Šta je sa hranom koja se termički ne tretira prije konzumacije? Ukoliko sirovina…

    Mult1l@b3gl3n no responses
  • Što znači izraz hladni lanac? 01
    apr

    Što znači izraz hladni lanac?

    Rastom potražnje i povećanjem prodaje prehrambenih proizvoda pred proizvođače se postavljaju sve kompleksniji zadaci. Cilj je u što kraćem vremenu isporučiti prehrambene proizvode i time…

    Mult1l@b3gl3n no responses
  • SVJETSKI DAN VODA 22
    mar

    SVJETSKI DAN VODA

    Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta s ciljem podizanja svijesti javnosti i usmjeravanje globalne pažnje na značaj i važnost vode, te promociju…

    Mult1l@b3gl3n no responses
  • Antibiotici 17
    mar

    Antibiotici

    U današnje vrijeme, prilikom uzgoja životinja namjenjenih za prehranu ljudi, sve je veća primjena antibiotka koja utiče na prisutnost rezidua u hrani. Desetljećma se broj…

    amra.selimovic no responses
1 2 3 4 5 7