+387 61 557 214 +387 35 215 444 +387 35 215 445 info@multilab.ba Plane bb, 75000 Tuzla Bosna i Hercegovina

Novosti iz Multi Lab

Our Latest Blog Posts
  • MANIPULACIJA SA HRANOM TOKOM TOPLIH DANA – IZAZOVI I PREVENCIJA 14
    jul

    MANIPULACIJA SA HRANOM TOKOM TOPLIH DANA – IZAZOVI I PREVENCIJA

    Osim što je ljeto najdraže godišnje doba većini ljudske populacije, ne smijemo zaboraviti da ljeto vole i mikroorganizmi. Visoke temperature stvaraju povoljne uvjete za razmnožavanje…

    Mult1l@b3gl3n no responses
  • Šta je akreditacija? 23
    jun

    Šta je akreditacija?

    To je postupak kojim mjerodavno tijelo utvrđuje da je ustanova ili osoba sposobna za obavljanje određenih  zadataka.  Akreditacija laboratorija je postupak  kojim Akreditaciono tijelo potvrđuje…

    amra.selimovic no responses
  • Međulaboratorijska ispitivanja, svrha i značaj ? 16
    jun

    Međulaboratorijska ispitivanja, svrha i značaj ?

    Primarni cilj međulaboratorijskih uporednih ispitivanja je da laboratorijama pruži podršku u postupku unapređenja kvaliteta njihovih rezultata. Međulaboratorijsko ispitivanje se provodi u svrhu određivanja preciznosti metode…

    Mult1l@b3gl3n no responses
  • I ove godine podižemo svijest i obilježavamo 07. juni kao Svjetski dan sigurnosti hrane uz slogan „Sigurnija hrana, bolje zdravlje“. 07
    jun

    I ove godine podižemo svijest i obilježavamo 07. juni kao Svjetski dan sigurnosti hrane uz slogan „Sigurnija hrana, bolje zdravlje“.

    Iako su za sigurnost hrane, sukladno Zakonu o hrani, primarno odgovorni subjekti u poslovanju s hranom, mjerodavne institucije i potrošači također imaju veoma značajnu ulogu…

    amra.selimovic no responses
  • Patvoren ?! …med, pčela ili proizvođač ? 20
    maj

    Patvoren ?! …med, pčela ili proizvođač ?

    Upoznajmo se sa medom i njegovim kvalitetom Ugljikohidrati su glavni sastojak meda i najzastupljeniji su fruktoza i glukoza. Ukupno čine i do 95 % suhe tvari.…

    Mult1l@b3gl3n no responses
  • SULFONAMIDI I KINOLONI U NAMIRNICAMA ANIMALNOG PORIJEKLA ?! 16
    maj

    SULFONAMIDI I KINOLONI U NAMIRNICAMA ANIMALNOG PORIJEKLA ?!

    Jedna od najznačajnijih prijetnji modernoj medicini je razvoj rezistencije na antibiotike iako se zna da se u ljudskoj medicini koristi mnogo antibiotika. U novije se…

    Mult1l@b3gl3n no responses
  • TAMNA STRANA PRŽENE HRANE – AKRILAMID? 06
    maj

    TAMNA STRANA PRŽENE HRANE – AKRILAMID?

    Šta je to AKRILAMID ? Akrilamid je hemijski spoj koji se pri povišenim temperaturama može formirati u hrani bogatoj škrobom. Nastaje iz njenih prirodnih sastojaka…

    Mult1l@b3gl3n no responses
  • Zelena salata – ukusna i za bakterije?! 28
    apr

    Zelena salata – ukusna i za bakterije?!

    Potrošači često ne znaju da im u restoranu poslužuju salatu koja je prethodno bila zapakovana u vrećice. Čak i najbolji restorani obično poslužuju pakirane salate.…

    Mult1l@b3gl3n no responses
  • Salmonella 14
    apr

    Salmonella

    Pravilna termička obrada svih prehrambenih sirovina/namirnica ključan je korak u prevenciji salmoneloza. Šta je sa hranom koja se termički ne tretira prije konzumacije? Ukoliko sirovina…

    Mult1l@b3gl3n no responses
  • Što znači izraz hladni lanac? 01
    apr

    Što znači izraz hladni lanac?

    Rastom potražnje i povećanjem prodaje prehrambenih proizvoda pred proizvođače se postavljaju sve kompleksniji zadaci. Cilj je u što kraćem vremenu isporučiti prehrambene proizvode i time…

    Mult1l@b3gl3n no responses
1 2 3 4 6