-
15
sepAMERIČKA GNJILOĆA
Američka gnjiloća pčelinjeg legla je zarazna, teška bolest pčelinjeg legla čiji je uzročnik bakterija Paenibacillus larvae. Ne prepozna li se na vrijeme i raširi u…
Mult1l@b3gl3n no responses -
08
sepALERGENI U HRANI
Alergije na hranu predstavljaju važan javnozdravstveni problem u razvijenim zemljama. U zadnjem desetljeću primijećen je porast učestalosti i ozbiljnosti alergijskih reakcija. Razlog za porast slučajeva…
Mult1l@b3gl3n no responses -
01
sepHIGIJENA U ŠKOLSKOM OBJEKTU
Higijena u školi treba da se sastoji od: 1. Mehaničkog čišćenja i 2. Dezinfekcije. Mehaničko čišćenje uključuje suho i vlažno čišćenje, uz redovno provjetravanje. Adekvatnim…
Mult1l@b3gl3n no responses -
25
avgDeoksinivalenol (DON)
Deoksinivalenol (DON) je mikotoksin koji proizvode plijesni roda Fusarium, a pripada skupini trihotecena. DON najčešće nastaje na polju, ali može i tokom skladištenja te je…
Mult1l@b3gl3n no responses -
18
avgZEARALENON
Zearalenon (ZEA), jedan od najrasprostranjenijih estrogenih mikotoksina, uglavnom ga proizvode Fusarium gljivice i dokazano je da utječe na reproduktivnu sposobnost životinja. Izloženost domaćih životinja ZEA…
Mult1l@b3gl3n no responses -
11
avgOHRATOKSIN
Ohratoksin A - toksin koga produkuju Aspergillus ochraceus, Aspergillus carbonarius i Penicillium verrucosum – je jedan od najčešćih mikotoksina koji kontaminiraju hranu. Izlaganje ljudi je…
Mult1l@b3gl3n no responses -
04
avgFUMONIZINI
Fumonizini su mikotoksini koje sintetiziraju plijesni: Fusarium verticilloides, F. proliferatum i F. moniliforme. U historiji se njihovo otkriće povezuje sa istraživanjem pojave encefalomalacije (ELEM) u…
Mult1l@b3gl3n no responses -
28
julMikotoksini u hrani
Mikotoksini (mykes - grč. gljiva, toxikon - grč. otrov) su proizvodi nekih plijesni, hemijski vrlo različite strukture s različitim biološkim učincima. Posebno su opasni zbog visoke…
Mult1l@b3gl3n no responses -
14
julMANIPULACIJA SA HRANOM TOKOM TOPLIH DANA – IZAZOVI I PREVENCIJA
Osim što je ljeto najdraže godišnje doba većini ljudske populacije, ne smijemo zaboraviti da ljeto vole i mikroorganizmi. Visoke temperature stvaraju povoljne uvjete za razmnožavanje…
Mult1l@b3gl3n no responses -
23
junŠta je akreditacija?
To je postupak kojim mjerodavno tijelo utvrđuje da je ustanova ili osoba sposobna za obavljanje određenih zadataka. Akreditacija laboratorija je postupak kojim Akreditaciono tijelo potvrđuje…
amra.selimovic no responses