-
26
decVažnost dezinfekcije u prehrambenoj industriji
Prerada hrane predstavlja širok spektar, koji obuhvata postupke od primarne obrade namirnice do složenijih i vrlo osjetljivih područja pripreme gotovih i polugotovih jela. Razvoj proizvoda…
MULTI LAB Nema komentara -
16
novListeria monocytogenes i njeno prisustvo u hrani
Listeria monocytogenes je široko rasprostranjen i relativno otporan mikroorganizam u prirodi. Izolovana je iz različitih uslova sredine (zemljište, voda, razne vrste namirnica biljnog i animalnog…
MULTI LAB Nema komentara -
16
nov16. oktobar – Svjetski dan hrane
16 oktobar, Svjetski dan hrane, obilježava se još od 1945. godine kada je utemeljena Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda. Ova se organizacija bori…
MULTI LAB Nema komentara -
16
novPosjeta osoblja Instituta za akreditiranje najmodernijem laboratoriju u BiH!
Dana 27.09.2018. godine u prostorijama Veterinarskog laboratorija “MULTI LAB” doo Tuzla, upriličena je posjeta od strane osoblja Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine. “Posjeta je…
MULTI LAB Nema komentara -
29
sepSanitarne mjere u vremenu globalizacije svjetskog tržišta hrane?
Globalizacija svjetskog tržišta hrane sa sobom donosi niz prednosti, poput diverzifikacije ishrane i raznolikosti ponude, međutim, prirodno je da dolazi do povećanog rizika kada je…
MULTI LAB Nema komentara -
19
sepSačuvajte ugled vašeg posla!
Na našim prostorima, u ugostiteljskim objektima, često nailazimo na probleme povezane sa infestacijom insekata. Samim tim nailazimo na nezadovoljstvo i negativne komentare od strane gostiju…
MULTI LAB Nema komentara -
27
avgSalmonellae i najčešći izvori zaraze!
Salmonellae su Gram-negativne štapićaste, fakultativno anaerobne bakterije. Rastu dobro na jednostavnim hranljivim podlogama. Optimalna temperatura za njihov rast iznosi 35°C. Predstavljaju veoma važne patogene mikroorganizme…
MULTI LAB Nema komentara -
18
avgZašto je obavezno dijagnostičko ispitivanju životinje na zaraznu bolest bruceloze?
Uzročnici bruceloze kod ljudi su Brucella abortus (od goveda), B. melitensis (od ovaca i koza) i B. suis (od svinja). Najčešći izvori infekcije su životinje…
MULTI LAB Nema komentara