Nitrati i nitriti su molekuli koji su dio kruženja azota u prirodi.

Nitrati predstavljaju formu azota koja se nalazi u vodi i zemljištu. Nitrati sami po sebi ne predstavljaju problem. Ali oni se u organizmu mogu pretvoriti u nitrite te nakon toga u N-nitrozo sastojke, koji su vrlo kancerogeni.

Zašto dolazi do povećane koncentracije nitrata u vodi?

  • Najčešće do toga dolazi zbog toga što đubrivo koje se koristi u poljoprivredi dospije do podzemnih voda.
  • Uticaj industrije, septičkih jama, deponija – dovodi do veće koncentracije nitrata u vodi.

Nitriti u vodi nastaju oksidacijom amonijaka, ali i redukcijom nitrata. Ukoliko se u vodi nalazi veća koncentracija nitrita znači da je voda zagađena otpadnim fekalnim vodama i da se u vodi nalazi veća koncentracija bakterija.

Ukoliko se oba indikatora nađu u istom trenutku jasno je da je kontaminacija većih razmjera u toku.

Nitrati su krajnji proizvod oksidacije, odnosno mineralizacije organskih supstanci koje sadrže azot. Iako je njihovo prisustvo u vodi znak „starog” zagađenja vode organskim supstancama, oni mogu biti i neorganskog porijekla. Bez obzira na porijeklo, nitrati su štetni za organizam.

Redukcija nitrata u nitrite nastaje pri niskoj pH vrijednosti vode, a posredstvom metabolizma bakterija. Ukoliko voda za piće sadrži nitrate/nitrite u većoj koncentraciji od dozvoljene, ona tada postaje glavni medij njihovog unošenja u organizam, i predstavlja veću opasnost po zdravlje čovjeka.

Iako se manja koncentracija nitrata nalazi u vodi, ponekad se u vodi za piće nađu i veće koncentracije. Voda sa povećanom koncentracijom nitrata nije dobra za piće i naročito je opasna za bebe i trudnice.

Previše nitrata utiče na sposobnost organizma da prenosi kisik putem krvi i može dovesti do methemonoglobinemije (sindrom plave kože). Ovo je naročito izraženo kod beba starosti do 6 mjeseci. Methemonoglobinemija dovodi do plavljenja kože i ozbiljne bolesti, a u najtežim slučajevima i do smrti. Drugi simptomi ove bolesti su pad krvnog pritiska, tahikardija, glavobolja, povraćanje. Najnovije studije ukazuju na negativan uticaj konzumiranje vode bogate nitratima i na odrasle. Visoke koncentracije nitrata u vodi za piće, prema novoj studiji, povećavaju rizik od karcinoma rektuma.

Laboratorijske analize su od velikog značaja. Voda koja se koristi za piće mora biti u skladu sa važećim pravilnicima, pa prema tome koncentracija nitrata mora biti ispod 50 mg/l, dok koncentracija nitrita mora biti ispod 0,50 mg/l.

TAGOVI:
  • multilab,
  • nitrati,
  • nitriti,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.