
Šta je amonijak?
Amonijak predstavlja spoj nitrogena i vodika hemijske formule NH3. Pri normalnoj temperaturi i pritisku je bezbojan plin, oštrog i karakterističnoga mirisa te je lako topiv u vodi.
Prisutnost amonijaka indikator je mikrobne razgradnje organskih tvari koje sadrže nitrogen.
Zašto dolazi do povećane koncentracije amonijaka?
Do stvaranja amonijaka u vodi najčešće dolazi zbog hemijskog zagađenja vode, zagađenja od poljoprivredne proizvodnje i zagađenja vode životinjskim otpadom. Amonijak može dospjeti u površinske vode putem podzemnih voda.
Do kontaminacije podzemnih voda najčešće dolazi uslijed:
- Nekontrolisane upotrebe mineralnih i prirodnih đubriva;
- Prekomjerne upotrebe pesticida;
- Izgradnje propusnih septičkih jama;
- Pretvaranja starih bunara u septičke jame;
- Nehigijenskog odlaganja otpada, nekontrolisanog ispuštanja otpadnih voda i drugih vrsta otpada
- Kontaminacije vazduha.
Amonijak u vodi za piće utiče na kvalitet i organoleptička svojstva vode – boju, miris i ukus. Najčešće dolazi do stvaranja neprijatnog mirisa, lošeg ukusa kao i vidljivih sitnih čestica u vodi.
Iako, amonijak nije toksičan za ljude u manjim količinama, njegovo prisustvo značajno narušava kvalitet vode koja se pije.
Sistem prečišćavanja gradske vode podrazumijeva dodavanje hlora u vodu za piće kako bi se ona dezinfikovala. Međutim, često se ne eliminiše ukupna količina amonijaka i on ostaje u vodi za piće kao slobodni amonijak koji tada utiče na kvalitet vode. Takav nastali amonijak određujemo spektrofotometrijski.
Nakon duže konzumacije vode bogate amonijakom, dolazi do značajnog narušavanja zdravlja.
Simptomi trovanja amonijakom su sljedeći:
- Bol u grudima, otežano disanje;
- Temperatura;
- Vrtoglavica;
- Povraćanje;
- Nesvjestica.
Zbog svega ovoga neophodno je da voda koja se koristi za piće bude bez amonijaka. Kako bi se osigurala ispravnost vode, te tako otklonile sumnje u moguće pristustvo amonijaka bitno je da se sprovode laboratorijske analize.
Komentariši