U osnovni pribor koji se koristi u mirkobiološkoj laboratoriji spadaju epruvete, eze, petrijeve posude, Erlenmeyer tikvice, pipete, nastavci za pipete i stakleni štapići. Posuđe i pribor koji se koriste u mikrobiološkoj laboratoriji moraju biti sterilni.

Čišćenje i sterilizacija posuđa su postupci kojima se uz pomoć pribora, opreme i sredstava za čišćenje i sterilizacije osiguravaju neophodni uslovi pravilne upotrebe posuđa potrebnog za izvođenje postupka dijagnosticiranja pristustva različitih vrsta mikroorganizama. Ovim postupcima osiguravaju se i uslovi zaštite zadravlja osoblja laboratorija od mogućeg zaražavanja.

Mikrobiološko posuđe ne smije da sadrži ostatke hemikalija koje bi mogle da inhibiraju rast mikroorganizama. Posuđe za mikrobiološku analizu se prvo pere mehaničkim putem (četkanje), a zatim se oprano posuđe potom nekoliko puta ispira pod mlazom hladne vodovodske vode, a zatim opere u destilovanoj vodi. Oprano posuđe se ne briše, već se suši u sušnici ili na vazduhu. Nakon sušenja, posuđe se adekvatno steriliše u sterilizatoru (suha sterilizacija) ili autoklavu (vlažna sterilizacija).

Kako bi se potvrdila ispravnost sterilizacije upotrebljavaju se indikatorske trakice za kontrolu sterilizacije i autoklaviranja. Indikatorska trakica je samoljepljiva traka koja mijenjanjem boje i/ili oznake pokazuje da je tokom sterilizacije i autoklaviranja postignuta željena temperatura.

TAGOVI:
  • hemikalije,
  • laboratorijskoposuđe,
  • miktobiološkalaboratorija,
  • multilab,
  • multilabtuzla,
  • pravilnasterilizacija,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.