Američka gnjiloća pčelinjeg legla je zarazna, teška bolest pčelinjeg legla čiji je uzročnik bakterija Paenibacillus larvae. Ne prepozna li se na vrijeme i raširi u pčelinjaku, nanosi ogromne gubitke zajednica pa i štete na opremi.

Izvori zaraze su bolesne pčelinje zajednice, napuštene košnice i pčelinjaci, te sav pribor koji je bio u dodiru s bolesnom pčelinjom zajednicom.

Zaraza se najčešće širi pčelarskim zaraženim priborom, voskom, premještanjem okvira iz jedne u drugu košnicu, hranjenjem pčela zaraženim medom. Kako bi izbjegli zarazu i njeno daljnje širenje potrebno je prije svega znati prepoznati moguće simptome ove opasne bolesti pčelinjeg legla.

Uz miris koji je specifičan pojavljuje se i dosta drugih simptoma infekcije:

  1. Rupičasto leglo – nema kompaktnosti, previše razbacane otvorene ćelije.
  2. Utonuli poklopci iznad poklopljenog legla;
  3. Rupice na poklopcima legla, obično na sredini;
  4. Suhi ostaci larve;
  5. Karamel boja mrtve larve;
  6. Jezik u fazi lutke.


Educiran pčelar će iz šarolikog legla koje sačinjava zaraženo i zdravo leglo znati pravilno procijeniti stepen zaraženosti.

U slučaju sumnje na američku gnjiloću medonosne pčele pčelar mora pozvati doktora veterinarske medicine koji će uzeti uzorak saća sa pčelinjim leglom i poslati ga na laboratorijsku analizu.

Mjere koje se primjenjuju prilikom potvrđivanja zaraze su liječenje (samo u slučaju početnog stadija bolesti), spaljivanje košnica i pretresanje košnica.

TAGOVI:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.