Higijena u školi treba da se sastoji od:

 1. Mehaničkog čišćenja i

 2. Dezinfekcije.

Mehaničko čišćenje uključuje suho i vlažno čišćenje, uz redovno provjetravanje. Adekvatnim čišćenjem uklanja se 60-80 % mikroorganizama.

Dezinfekcija podrazumijeva skup mjera i postupaka koji se poduzimaju sa ciljem uništavanja, usporavanja rasta i razmnožavanja mikroorganizama na površini tijela, predmetima, materijalima, opremi ili u prostoru.

Svakodnevne procedure čišćenja i dezinfekcije odnose se i na objekte u školskom dvorištu.

Preduslov za kvalitetnu dezinfekciju je obavezna priprema – mehaničko čišćenje. Čišćenje se provodi kada učenici, studenti i zaposlenici nisu u prostoriji.

Dezinfekcija se provodi registrovanim dezinfekcionim sredstvima koja djeluju na mikroorganizme.

Potrebno je pojačati održavanje higijene u toaletima, uz vođenje evidencije. Potrebno je obezbijediti dovoljnu količinu tečnog sapuna i ubrusa u toaletima.

Za dezinfekciju ruku koriste se sredstva na bazi alkohola: etanol (70%) ili izopropanol (50%) kao i sredstva koja imaju za bazu navedene materije u svome sastavu i proizvođač ih preporučuje za dezinfekciju ruku.

Za dezinfekciju ruku odraslih potrebna su do maksimalno 3 ml sredstva na bazi alkohola (za djecu manje srazmjerno dobi). Kod djece se prednost treba dati higijenskom pranju ruku naspram česte dezinfekcije.

VAŽNE NAPOMENE

  • Čišćenje i dezinfekcija moraju biti savjesni i stručni!
  • Brzopleta i površna priprema rastvora za dezinfekciju prozrokovat će kontraefekat!
  • Nedovoljna količina dezinfekcionog sredstva u otopini koja se priprema neće imati efekat dezinfekcije nego pojačanog čišćenja!
  •  Suvišna količina dezinfekcionog sredstva u otopini koja se priprema napraviti će problem u smislu različitih oštećenja, povećanog rizika za inhaliranje štetnih isparavanja, povećanog rizika za osobu koja prirpema i nadzire otopinu, te povećanog rizika za osobu koja vrši čišćenje i dezinfekciju!
  • Preporuka je da izračunavanje koncentracija dezinfekcionih sredstava, ukoliko bude potrebno, bude pod nadzorom nastavnika predmetne nastave koji predaju predmete poput hemije, fizike, matematike i sl.

Veoma je važna dezinfekcija koju obavljaju stručna lica sa certificiranim dezinfekcionim sredstvima, kao i obavljanje dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije od strane ovlaštenih insttucija.

TAGOVI:
  • dezinfekacija,
  • higijena,
  • multilab,
  • multilabtuzla,
  • početakškole,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.