
Osim što je ljeto najdraže godišnje doba većini ljudske populacije, ne smijemo zaboraviti da ljeto vole i mikroorganizmi. Visoke temperature stvaraju povoljne uvjete za razmnožavanje mikroorganizama i predstavlja period kada su infekcija koje se prenose hranom učestalije.
Najvažnije je da smo sigurni u ispravno postupanje s hranom jer do trovanja mogu dovesti i namirnice koje nisu promijenile senzorska svojstva – okus, izgled ili miris.
Odakle početi sa prevencijom ?
Ljudski faktor ima važnu ulogu u kontaminaciji hrane, s obzirom na to da se ona najčešće zagađuje mikrobiološkim djelatnim tvarima koji se prenose putem prljavih ruku. Neophodno je pravilno i dosljedno provoditi higijenu ruku koristeći sapun i higijenski ispravnu vodu, u trajanju od minimalno 20 sekundi, u svim navedenim situacijama: prije, tokom i nakon završetka manipulacije hranom, prije konzumiranja hrane, nakon upotrebe toaleta, dodirivanja otpada i manipulacije prljavom ambalažom, nakon kašljanja i kihanja i nakon kontakta sa životinjama.
Hrana koja se konzumira sirova, nosi veći epidemiološki rizik. Kako bismo iskoristili sve blagodati raznovrsnosti boja i ukusa, svježe voće i povrće je potrebno temeljno prati i ljuštiti ako se oljušteno uobičajeno koriste. Lisnato povrće, kao što su zelena salata i kupus, potrebno je detaljno prati i očistiti, ukljanjanjem vanjskih listova, a zatim prati svaki list posebno, kao u slučaju zelene salate, odnosno, prije i nakon rezanja, na primjer kupusa.
Preporuka je da se hrana ne drži na sobnoj temperaturi. U situacijama kada se to ne može izbjeći, neka na sobnoj temperaturi stoji što kraće, odnosno, u uvjetima visokih temperatura, iznad 30°C, maksimalno jedan sat.
Poštujte osnovne principe pravilne manipulacije hranom:
- adekvatna termička obrada
- uvjeti čuvanja izvan “opasne zone”
- odvajanje
- čuvati odvojeno sirovu od gotove, termički obrađene hrane
- higijenska manipulacija hranom “od trgovine do stola”
I ne zaboravite da se pri učestalim otvaranjima rashladnih uređaja temperatura povećava i može uticati na održavanje optimalnih uslova za čuvanje hrane.
Komentariši