Potrošači često ne znaju da im u restoranu poslužuju salatu koja je prethodno bila zapakovana u vrećice. Čak i najbolji restorani obično poslužuju pakirane salate. Epidemije Escherichia coli povezane sa tzv. Rimskom ili dugolisnom salatom i listerija bakterije povezane sa salatom u vrećicama su povezane s najčešćim trovanjem.

Zelena salata je povrće koje se uvijek konzumira sirovo. Broj i vrsta mikroorganizama koji se mogu naći na listovima salate zavise od načina uzgoja, branja, a posebno od kvaliteta pranja i pripreme salate za konzumaciju.

Istraživači su izvijestili da su bili “pomalo iznenađeni” kada su otkrili  razlike u preživljavanju E. coli u salati koja se bere u jesen u odnosu na one sa proljeća, jer se mnoge trenutne hipoteze o sezonalnosti epidemija povezanih sa salatom fokusiraju na razlike u prevalenci E. coli patogena u životnoj sredini.

Zeleno salatno zelje je ranjivo na unakrsnu kontaminaciju jer su predmet dodatne obrade ljudi i strojeva. Ako kupujete vrećicu salate, nemojte je pokušavati oprati kod kuće. Nećete moći ukloniti kontaminaciju i više je vjerojatnost da ćete ponovo kontaminirati površine kod kuće.

Pranje zelene salate u vodi (ili vodi u kombinaciji sa sodom bikarbonom) može pomoći u uklanjanju ostataka pesticida, površinske prljavštine i krhotina s proizvoda, ali Rogers upozorava da pranje nije dokazano učinkovit način uklanjanja E. coli i srodne bakterije. Vrućina ubija E. coli i druge vrste bakterija.

Shelley Feist, izvršna direktorica Partnerstva za obrazovanje o hrani, rekla je da potrošači ne mogu mnogo učiniti kako bi identificirali proizvode na koje mogu utjecati patogeni. Oni bi trebali pregledati da li ima modrica, slijediti savjeti za sigurno rukovanje kao što je pranje ruku pri dodirivanju proizvoda, a proizvodi ostaju ohlađeni nakon kupnje.

Kako bi Vaša hrana bila sigurna za konzumente, pazite šta kupujete !

Samokontrola je temelj sigurne hrane !

TAGOVI:
  • bakterije,
  • E.coli,
  • multilab,
  • zelenasalata,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.