Uprkos zavidnoj snazi konja, oni su baš kao i druge životinje, podložni mnogim bolestima koje ih mogu dovesti do smrti. Da bi se to spriječilo, “neprijatelj” mora biti poznat lično. Razmotrite šta predstavlja infektivnu anemiju, kako ju otkriti i kako se pobrinuti da se ona nikada ne pojavi kod vaših životinja.

IAK predstavlja virusno oboljenje kopitara, koji se manifestuje groznicom, žuticom, anemijom, depresijom, pojavom otoka na različitim dijelovima tijela, kao i hroničnim gubitkom tjelesne mase. Svi konji sa historijom povratne groznice i gubitkom tjelesne težine ispitani su na IAK. Ne postoji uspješna terapija za IAK, kao ni vakcina. Uzročnik bolesti je virus koji sadrži RNA i ulazi u krvotok, a zatim u sve organe i tkiva pacijenta. Pored organizma, INAN virus se reprodukuje u ćelijama koštane srži i leukocitima.Virus ulazi u tijelo kroz kožu, sluzokožu i čak probavni trakt. Osim toga, čak i insekti mogu širiti i nfekciju.Najopasnija karakteristika IAK-a je da konj koji se zarazi ostaje zaražen do kraja svog života i takvi konji se obično eutanaziraju. Nažalost, konji mogu biti nosioci virusa bez da pokazuju bilo kakve simptome.

IAK se manifestuje u 3 oblika :

  1. Akutni oblik IAK-a se karakteriše visokom groznicom, opštom slabošću, oticanjem grudnog koša, abdomena i nogu, slabim pulsom i nepravilnim radom srca, jakom anemijom. Naglo propadanje crvenih krvnih zrnaca rezultiratće ozbiljnom anemijom.
  2. U blažim slučajevima javljaju se slični simptomi koji nisu tako izraženi kao u akutnom obliku. Dolazi do pojave žutice, kao i do uvećanja slezene.
  3. Hronični oblik se manifestuje kao povratna groznica i anemija. Dolazi do pojave tačkastih krvarenja na sluznicama. Konj se brzo i lako zamara, depresivan je, te je primjetan gubitak na težini.

Tačna dijagnoza se može napraviti na osnovu epizootoloških, hematoloških, kliničkih i patološko-morfoloških podataka. U teškim slučajevima, kada podaci dobijeni ovim metodama ne daju tačne rezultate, mogu se primijeniti biološki uzorci.

Prema važećim propisima svaki vlasnik je dužan ispuniti svoje zakonske obaveze te spriječiti da ova bolest eskalira i slijediti određene metode prevencije koje uključuju veterinarsku kontrolu tijekom kretanja konja, izolaciju i potpuno ispitivanje pojedinaca kao preventivni karantin i serološka ispitivanja novih životinja.

TAGOVI:
  • anemija,
  • konji,
  • kopitari,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *