
Kampilobakter je nazvan ” roštilj bakterija”, ali ne postoji poseban odnos između ove bakterije i roštilja. Problemi nastaju na roštilju jer su ljudi u iskušenju da rukuju kuhanom hranom rukama kontaminiranom sirovom hranom ili jedu hranu prije nego što je pravilno skuhana. Hrana sa roštilja izgleda spremna i dobro miriše prije nego što je zapravo kuhana. Ako se jede takva napola kuhana hrana, može uslijediti trovanje hranom kampilobakterom, salmonelom i drugim bakterijama.
Kampilobakter je rod (grupa) bakterija koja ima karakterističan zakrivljeni “S” ili spiralni oblik. Za ovu grupu bakterija poznato je da uzrokuje bolesti životinja već oko 70 godina, ali njena sposobnost da izazove bolest kod ljudi počela se u potpunosti cijeniti tek sredinom 1970-ih. Od tada je kampilobakter najčešći uzročnik gastrointestinalnih infekcija. Preko 50% slučajeva može se pripisati svježoj piletini. U globalu, kampilobakter je jedan od najčešćih uzroka dijareje. Kampilobakter je patogen koji je postao najčešći uzrok bakterijskog trovanja hranom širom svijeta.Prirodno se javlja u okolišu i živi u crijevima mnogih životinja, uključujući i piliće. Postoji nekoliko vrsta kampilobaktera koje mogu izazvati bolest kod ljudi. Kampilobakter jejuni je najčešća vrsta u većini zemalja.
Hrana potječe sa polja i farmi i stalno je izložena širokom spektru mikroorganizama prisutnih u okolišu. Moramo prihvatiti da sva svježa i prirodna hrana može sadržavati mikrobe koji imaju potencijal da budu štetni u hrani ako se ne rukuje i ne priprema pravilno.
Važno je napomenuti da će pravilno skladištenje i rukovanje hranom i kuhanje eliminirati rizik od bakterijskog trovanja hranom.
Kampilobakter se ubija toplinom, pa pravilno kuhanje potpuno eliminira ovu bakteriju. Onečišćenje i meso svih vrsta, riba, jaja i peciva potrebno je zagrijati na 70˚C ili više i držati na toj temperaturi najmanje dvije minute. Važno je osigurati da je središte hrane adekvatno zagrijano.
Odgovornost za sigurnost hrane dijele proizvođači, trgovci na malo, kuhari i potrošači, a važno je da svi uključeni u proizvodnju, distribuciju i pripremu hrane razumiju ispravan način rukovanja raznolikom hranom s kojom se bave.
Trovanje hranom se gotovo uvijek može spriječiti ako se promatra pravilno rukovanje, skladištenje i kuhanje hrane!
Komentariši