Danas u planeru potrošača je i njegova svakodnevna ishrana i za isto mu je nužno pružiti sve informacije o hrani koju konzumira. Između ostalih, informacije o hranjivim vrijednostima hrane koja je plasirana, potrošaču moraju biti dostupne.

Informacija o sastavu hrane i njenoj hranjivoj vrijednosti data je kroz razne podatke i obavezna je. Jedan od podataka bitan potrošaču, a obavezan da subjekt navede je sadržaj masti u hrani.

Masti koje jedemo su izvor energije i esencijalnih, za život važnih, masnih kiselina. Bitne su i za iskorištavanje vitamina topljivih u mastima (vitamini A, D, E i K). Kaže se da su masti koncentrirana formacija dugotrajne energije. Gram masti daje nam 9 kcal energije.

Masti se prirodno nalaze u proizvodima životinjskog podrijetla (masno tkivo, meso i mliječni proizvodi), ali ih mnogo ima i u orašastim plodovima, sjemenkama, žitaricama i nekom voću. Masti se u našoj prehrani mogu naći i namjenski dodate i to u procesiranoj, industrijskoj hrani.

Da bi subjekt ispoštovao zahtjeve propisa, zadovoljio potrebe za informacijama potrošača, svom proizvodu dao potpun opis neophodno je da podaci na deklaraciji proizvoda budu upotpunjeni sa količinommasti i zasićenih masti u određenoj mjeri proizvoda.

Kada subjekt o svojoj hrani poznaje takvu informaciju dodatnim epitetom može ukrasiti svoj proizvod i to da li je proizvod sa malom količinom masti ili pak bez masti. Također poznavanje informacija dozvoljava da na osnovu egzaktnih podataka označimo proizvod sa informacijom kao što je mala količina zasićenih masnih kiselina ili bez zasićenih masnih kiselina što sigurno je bitan podatak za konzumenta. Takvi pojmovi nisu isti i decidno su definisani propisima, a determinisani su udjelom masti u ukupnoj energetskoj vrijednosti hrane. Bitno je kao subjekt znati da iza takve prehrambene tvrdnje treba da stoji dokaz tj. podatak dobiven analizom i analitičkim mjerenjem. A subjekti već odlično znaju da isticanje atributa svog proizvoda je alat da isti bude prepoznatljiv i odabran od strane krajnjeg korisnika.

Ako ne znate koliko Vaša hrana ima masti i koliko kojih masti ili želite da isto provjerite pitajte Multi Lab.

TAGOVI:
  • energija,
  • hrana,
  • masti,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.