Mangan (Mn) je element koji se nalazi u zraku, hrani, tlu, prehrambenim proizvodima i vodi za piće. To je mineral koji se prirodno nalazi u stijenama i tlu, a može biti prisutan i zbog podzemnih izvora onečišćenja.

Mangan je mineral i jedan od 5 najvažnijih oligoelemenata, prijeko potreban za život biljaka i životinja te nastaju smetnje u rastu ako ga u tlu ili hrani nema dovoljno.

Mangan je u malim količinama važan za ljudski organizam i dnevno ga se ishranom mora unositi, a njegovo pomanjkanje usporuje rast i skraćuje životni vijek jer sudjeluje u reprodukcijskim procesima.

U većim količinama je otrovan. Trovanja nastaju udisanjem para mangana, prašine oksida (MnO2) ili nekog drugog spoja mangana. Prvi vanjski znaci trovanja su umor, iscrpljenost, klonulost mišića, zatim napadaji smijeha i plača, a oboljela osoba sklona je samoubistvu. U kasnoj fazi javljaja se drhtavica, opći simptomi Parkinsonove bolesti i skleroza nakon čega za oboljelog više nema lijeka. Ljudi, posebno bebe, koji piju vodu koja sadrži mangan iznad određenih razina mogu pretrpjeti štetne zdravstvene učinke.

Stoga, mangan je normalan i zdrav dio ljudske prehrane u malim količinama.

Dozvoljena koncentracija mangana u radnim prostorijama je do 5 mg u m3 zraka, a u vodi za piće 0,05 mg/l i indikatorski je parametar zdravstvene ispravnosti vode za piće, te se redovno treba kontrolisati u istoj. Laboratoijske metode brzo i sa velikom tačnošću mogu odrediti sadržaj mangana u uzorku.

Prisutnost zamućenja vode, crnog sedimenta i metalnog okusa često čine očitim da je mangan prisutan u sistemu snadbijevanja vodom čak i bez ispitivanja vode. Možda ćete primijetiti i da voda prlja odjeću i druge predmete. Ipak, dobra je ideja testirati vodu kako bi se utvrdila tačna koncentracija metala. Koncentracija će odrediti najpraktičnije i najekonomičnije mogućnosti pročišćavanja vode za rješavanje problema jer ako u vodi za piće imate višu razinu mangana od zdrave, možete je pročistiti kako biste smanjili razinu mangana.

Stoga, ako ne znate da li i koliko Vaša voda ima mangana i želite da isto provjerite pitajte Multi Lab.

TAGOVI:
  • mangan,
  • voda,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.