Smeđi žohar – identifikacija i uticaj na zdravlje

Postoji oko 4000 vrsta žohara na svijetu, od kojih mnogi se mogu naći i u BiH. Ako ste se ikada susreli sa žoharom kod kuće, u restoranu ili u javnom toaletu, moguće je da je to bio Američki žohar, smeđe-prugasti žohar ili orijentalni, međutim najvjerovatnije je to bio njemački (smeđi) žohar, najzastupljenija vrsta žohara na svijetu.

Gdje žive smeđi žohari?

Smeđi žohari vole topla i vlažna mjesta, blizu izvora hrane i vode. Često se nastane u kuće i stanove tako što se donese u vrećicama sa namirnicama, u kutijama ili u polovnim uređajima. Članovi domaćinstva najčešće će naći smeđeg žohara kako se kreće po kupatilu ili u kuhinji.

Ishrana žohara

Smeđi žohari hraniti će se gotovo svime, ukljućujući sapun, ljepilo i pasta za zube.

Jesu li smeđi žohari opasni po zdravlje?

Smeđi žohar je više nego bezopasna štetočina – povezani su sa prenosom bolesti tako što pokupe štetne bakterije na svojim nogama puzajući kroz razna, nečista mjesta. Potom se ove bakterije prenose na hranu i druge površine koje čovjek često dodiruje. Zapravo, poznato je da žohari prenose najmanje 33 različite vrste bakterija, 6 vrsta parazita i još namanje 7 drugih ljudskih patogena. Uz to, njihova slina, izmet i raspadajuća tijela sadrže proteine koji izazivaju alergijske reakcije i pojačavaju simptome astme, pogotovo u djece.

Kako se riješiti žohara?

Redovno i temeljito čišćenje je ključ za sprečavanje infestacije, jer se žohari najviše zadržavaju oko izvora hrane. Članovi domaćinstva trebaju da drže površine kuhinje i podova stalno čiste i bez ostataka hrane. Također je bitno redovno usisavanje i izbacivanje smeća.

Ako nađete jednog žohara u domu, vjerovatno se još mnogi skrivaju u pukotinama i šupljinama. Smeđi žohar se razmnožava velikom brzinu, te je bitno brzo reagovati.

Adekvatna profesionalna sredstva su najbolja mjera i najefikasnija, kada se već pojava desi. I kao preventiva su odličan alat.

TAGOVI:
  • deratizacija,
  • dezinfekcija,
  • dezinsekcija,
  • žohari,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.