Da li znate kako faktori okoliša i nivo podzemnih voda mogu potencijalno utjecati na podzemne vode u Vašem području?

Dok javni vodovodni sistemi koriste redovno prečišćavanje, hlorisanje i nadzor vode kako bi zaštitili potrošače od zagađivača, vlasnici bunara su odgovorni za zaštitu vlastite vode za piće. Da bi to učinili, vlasnici bunara moraju biti svjesni potencijala kontaminacije sadržaja bunara i mogućih učinaka na zdravlje koje potencijalni zagađivači mogu imati.

Jačina kiše kratkoročno ne utječe na nivo vode u podzemnim vodama, ali dugi periodi kiše ili poplave i suše svakako mogu rezultirati kvalitetom podzemnih voda.

U takvim slučajevima pitka voda može biti kontaminirana raznim štetnim zagađivačima i patogenim organizmima.

Bunar biva kontaminiran kretanjem podzemnih voda, cijeđenjem površinskih voda i oticanjem vode, putem ispiranja mikroorganizama u sistem bunara ili prodiranjem u podzemlje. Curenje otpada iz podzemnih spremnika (septičke jame) i ispiranje voda sa obradivih površinatakođe može doći do Vašeg izvora vode i rezultirati prisustvom mikroorganizama, nitrita i nitrata, teških metala i pesticida u bunarima za vodu.

Ovaj tip prodiranja zagađivača u Vaš bunar ne mora rezultirati promjenama u okusu i mirisu bunarske vode. Zato je neophodno imati plan redovne kontrole kvaliteta bunarske vode u ovlaštenim laboratorijama.

U slučaju promjene boje, mirisa, okusa ili zamućenosti bunarske vode, potrebno je odmah prestati konzumirati vodu dok se ne utvrdi njen kvalitet.

Ne dozvolite da voda ne bude izvor života i redovno joj kontrolišite kvalitet.

TAGOVI:
  • voda,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.