Pesticidi (sredstva za zaštitu bilja) su proizvodi hemijskog ili biološkog porijekla namijenjeni zaštiti biljaka od raznih bolest, korova, štetnika i dr. Uglavnom svi pesticidi svrstani su u određenu skupinu otrova (mnogi su i dokazano kancerogeni, toksični, reproduktivno toksični te vrlo štetnog utjecaja na okoliš i podzemne vode) pa su tako potencijalna opasnost za ljudsko zdravlje i iziskuju naš pojačan oprez, kao i strogo pridržavanje uputa o njihovoj primjeni.

Zadnjih mjeseci najpopularniji je sigurno etilen – oksid koji je „krivac“ opoziva i povlačenje sa tržišta mnogih proizvoda sa našeg tržišta.

Razina ostataka pesticida u hrani zavisi ponajviše o količini upotrijebljenog pesticida te vremenu koje je prošlo od zadnjeg tretiranja. Stoga je zaključak da je nepravilna primjena pesticida najčešći uzrok prisutnosti ostataka većih od dopuštenih.

Dobra poljoprivredna praksa je garant osiguranja odgovarajućih i dozvoljenih nivoa ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog porijekla. Dobru praksu treba svakako u redovnoj samokontroli validirati laboratorijskim analizama koje isto dokazuju odnosno potvrđuju.

Samokontrola na svim nivoima proizvodnje je ključ plasmana zdravstveno ispravne hrane i zaštite potrošača.

Sam potrošač kao krajnji konzument dobru praksu može primjeniti te umanjiti unos ostataka pesticida temeljitim pranjem i guljenjem voća i povrća, a sve u cilju da bi došao do „vitamina“.

Da pesticid ne bi izgubio svoju svrhu te uništavao pogrešne organizme neophodna je svijest i savjest od strane proizvođača u svim fazama proizvodnje te kontinuirani monitoring ispravnosti proizvoda te usklađenosti razina ostataka pesticida sa maksimalno propisanim.

TAGOVI:
  • hrana,
  • pesticidi,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.