16 oktobar, Svjetski dan hrane, obilježava se još od 1945. godine kada je utemeljena Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda. Ova se organizacija bori protiv gladi u svijetu i nastoji osigurati kvalitetnu ishranu za sve. BiH je država koja, sudeći po mnogim studijama, ima potencijala za proizvodnju hrane ali je uglavnom uvozi. Kako ekonomska moć njenih građana nije naročito visoka, često je to jeftinija hrana slabije kvalitete, ona koja se na tržištima Evropske unije ne može tako dobro plasirati.

Nakon nekoliko slučajeva trovanja hranom u proteklih nekoliko mjeseci, u BiH je aktuelizirano pitanje sigurnosti hrane i mogućnosti proizvodnje zdrave hrane u ovoj zemlji. Neizbježna su i pitanja da li bh. proizvođači hrane mogu biti konkurentni u uslovima koje diktira CEFTA sporazum i šta je prioritet države, da štiti proizvođače ili potrošače?
Prije nekoliko mjeseci više stotina Sarajlija završilo je u Kliničkom centru jer su se zarazili salmonelom konzumirajući hranu u jednom sarajevskom restoranu. Mediji su potom počeli istraživati kakvu hranu jedemo, da li je BiH zbog poroznosti svojih granica ugroženija od drugih evropskih država, da li je kontrola hrane adekvatna.

Zaštiti proizvođače ili potrošače?

Bh. proizvođači smatraju da država ne štiti domaću proizvodnju hrane dovoljno efikasno kako to čine susjedne države. Još uvijek se nadaju zaštitnim mjerama u ugovorima o slobodnoj trgovini, odnosno CEFTA sporazumu. Ipak konstatuju da se u budžetima izdvaja puno više novca za poticaj poljoprivredne proizvodnje. Stočar i proizvođač hrane iz Tuzlanskog kantona Rizah Hasanović: »Mi sijemo i radimo. Bitno je obezbijediti hranu za naše stanovništvo i za građane a oni neka i dalje uvoze pa ćemo vidjeti dokle ćemo stići.«

Sporost u provođenju zakonskih odredbi o proizvodnji i sigurnosti hrane mogla bi BiH na kraju pretvoriti u evropski otpad hrane. BiH nema ministarstvo poljoprivrede ili zdravlja na državnom nivou koje bi se brinulo za zdravstvenu ispravnost domaće i hrane iz uvoza. Ova zemlja dugo je odbijala parafarirati CEFTA sporazum o srednjoevropskoj zoni slobodne trgovine nastojeći, kako su isticali zvaničnici, zaštititi domaću proizvodnju. Možda bi više pažnje trebalo posvetiti zaštiti potrošača i obezbijediti im kvalitetnu i zdravu hranu. Ako je takvu moguće proizvesti u BiH, tim bolje.

Izvor: https://www.dw.com/bs/16-oktobar-svjetski-dan-hrane/a-2826974

Slika: https://www.dnevnik.ba/vijesti/16-listopad-2018-svjetski-dan-hrane

TAGOVI:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *