Na našim prostorima, u ugostiteljskim objektima, često nailazimo na probleme povezane sa infestacijom insekata. Samim tim nailazimo na nezadovoljstvo i negativne komentare od strane gostiju – neugodne reakcije na prisustvo istih. Kako bi se ovaj problem riješio, te očuvao ugled ugostiteljskog objekta, potrebno je mjere sanitacije vršiti u potpunosti i u propisanim vremenskim razmacima.

Šta je dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija?

Pod dezinfekcijom, dezinsekcijom i deratizacijom se podrazumijevaju mjere za sprečavanje pojava zaraznih bolesti, suzbijanja širenja zaraznih bolesti i obavezno se provode u ugostiteljskim i proizvodnim objektima koji podliježu sanitarnom i/ili veterinarskom nadzoru sa posebnom pažnjom, kao i u svim drugim poslovnim objektima ali sa smanjenom učestalošću .

Dezinsekcijom se smatraju postupci suzbijanja artropoda (člankonožaca) koji mogu prenijeti uzročnike zaraznih bolesti, izazvati alergijske reakcije, imati toksično djelovanje ili su nametnici odnosno uznemirivači.
Insekti koji su najrasprostranjeniji na našim prostorima su :
  • smeđi žohar (Blatella germanica)
  • crni žohar (Blatella orientalis)
  • buhe (Aphaniptera)
  • muhe (Muscidae)
  • stjenice (Cimex lectularius)
  • ose, mravi, stršljeni (Hymenoptera)
Deratizacija je skup mjera i postupaka koji se poduzimaju s ciljem smanjenja populacije:
  • pacova (Rattus rattus)
  • miševa (Mus musculus)
  • voluharica (Microtidae).

„Sanitarne mjere predstavljaju stvaranje i održavanje higijenskih i zdravih uslova u cilju obezbjeđenja zdrave hrane koja je obrađena, pripremljena, izložena i prodata u čistom i bezbjednom okruženju.“

Štetni glodari, koji su prirodni rezervoari i prenosnici uzročnika zaraznih bolesti i skladišni štetnici, nanose velike ekonomske (konzumiraju i oštećuju velike količine gotove hrane, sirovina i oštećuju različite predmete) i zdravstvene (prirodni su rezervoari raznih zaraznih bolesti) štete.

„Redovno, pravilno i efikasno izvođenje mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije osigurava sigurne uslove za proizvodnju i promet namirnica ili posluživanje gotovih jela u restoranima i ugostiteljskim objektima.“

Naše stručno osoblje spremno je odgovoriti i na najzahtjevnije probleme iz ove oblasti, za što posjedujemo i Rješenje Ministarstva zdravstva FBiH. Sva sredstva koja koristimo za izvođenje mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije potiču od poznatih proizvođača, registrovana su za primjenu u FBiH i ekološki su prihvatljiva.

Almina Bajrektarević, diplomirani sanitarni inžinjer – Multi Lab odjel: Sektora za DDD poslove
TAGOVI:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.