Salmonellae su Gram-negativne štapićaste, fakultativno anaerobne bakterije. Rastu dobro na jednostavnim hranljivim podlogama. Optimalna temperatura za njihov rast iznosi 35°C. Predstavljaju veoma važne patogene mikroorganizme ljudi i životinja koji su odgovorni za 93,8 miliona infekcija i 155.000 smrtnih slučajeva ljudi godišnje u svijetu. Infekcije životinja i ljudi izazvane salmonelama imaju značajno mjesto u veterinarskoj i humanoj medicini jer predstavljaju stalni problem u zdravstvenoj zaštiti životinja i ljudi, kao i u prehrambenoj industriji u cijelom svijetu.

 

“Salmoneloze se najčešće javljaju kao posljedica konzumiranja kontaminirane hrane.”

Jedan od najčešćih izazivača bolesti ljudi i peradi je Salmonella enterica, subspecies enterica, serovar Enteritidis, koja se često nalazi u digestivnom traktu odrasle peradi koja ne pokazuje klinički manifestne simptome oboljenja.

 

Salmonellae – uzorci iz Veterinarskog laboratorija Multi Lab

“Najčešći put infekcije ljudi sojevima S. enteritidis je preko svježih jaja, proizvoda od jaja, mesa peradi i prehrambenih proizvoda koji sadrže živinsko meso.”

U mnogim evropskim zemljama primjenjuje se stalni nadzor (monitoring) u kontroli jata živine (OIE, 2010). Iz tih razloga, nameće se potreba za pravovremenim otkrivanjem prisustva S. enteritidis kod inficirane živine. Salmonele mogu kontaminirati tlo, pašnjake, vodu i generalno se nalaze u različitim prirodnim staništima. Životinje kao rezervoari i mogući vektori prenošenja salmonela predstavljaju potencijalni izvor zaraze, ne samo za jedinke svoje vrste, nego i za druge vrste životinja i ljude.

 

Najčešći izvori zaraze salmonelom

Sirovo meso, živina i morski plodovi – uz pomoć fecesa, bakterija može doći na sirovo meso i živinu tokom klanja. Morski plodovi se mogu zaraziti ako su uzeti iz zaražene vode.
Sirova jaja – iako se ljuska jajeta čini kao jako dobar štit od zaraze, neke zaražene kokoške mogu snijeti jaje koje je zaraženo salmonelom prije nego se štit uopšte formira.
Voće i povrće – neki svježi proizvodi, posebno oni uvozni, mogu da budu nedovoljno ocijeđeni još u polju ili oprani vodom koja je zaražena salmonelom.

Zaraza se takođe može pojaviti i u kuhinji kada sokovi od sirovog mesa i živine dođu u kontakt sa voćem ili povrćem. Mnoga hrana postane zaražena kada se priprema od strane ljudi koji ne peru ruke nakon korišćenja toaleta. Infekcija se takođe može pojaviti ukoliko dirate nešto što je zaraženo, uključujući kućne ljubimce i posebno ptice, a nakon toga stavljate prste u usta.

U veterinarskom laboratoriju „Multi Lab“ d.o.o. Tuzla, na odjeljenju veterinarskog javnog zdravstva, u mikrobiološkom laboratoriju, svakodnevno se provodi analiziranje prehrambenih proizvoda na detekciju, broj i tip Salmonellae po najnovijim standardima BAS EN ISO 6579-1:2018 Mikrobiologija lanca hrane — Horizontalna metoda za detekciju, određivanje broja i serotipizaciju Salmonellae.
Također, na odjeljenju za zarazne, parazitarne i druge bolesti životinja, u bakteriološkom laboratoriju vrši se detekcija Salmonella spp. iz dijagnostičkog materijala (rasplodna jaja, životinjski feces i uzorci iz okoliša iz faze primarne proizvodnje).

 

Željka Mutap, Quality Manager at Multi Lab d.o.o., Magistar struke iz oblasti primijenjene biologije
TAGOVI:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *